Bozcaada Rehberi 2024

bozcaada

Bozcaada eski ismi Tenedos(Τένεδος) Ege Denizinin Gökçeada’dan sonra ikinci büyük adasıdır. Ayrıca Bozcaada Türkiye’nin köyü olmayan tek ilçesidir. Çanakkale merkeze yakınlığı 45 kilometredir. En yakın ana kara olan Geyikli’ye 25 dk feribot yolculuğu uzaklıktadır. Her yıl İstanbul, Bursa, Balıkesir, Çanakkale başta olmak üzere çevre illerden gelip şehrin stresinden uzaklaşıp kafa dinlemek aynı zamanda temiz kumsallarında denize girip eğlenmek isteyen yüz binlerce ziyaretçisini ağırlamaktadır.

Bozcaada Hakkında Bilgi

Bozcaada Çanakkale’ye bağlı ilçedir. Ege Denizi’nin kuzeyinde kalan ada Türkiye’nin en büyük 3’üncü adasıdır. 36 kilometrekare büyüklüğünde olup 12 koya sahiptir. Çanakkale Boğazı’na yakın konumda bulunan ada 12 burun ile de geniş bir coğrafi yapıda kuruludur.

Bozcaada Rehberi 2024

Uzun ve geniş plajları ile tatilcileri kendine hayran bırakan ada merkezinde denize girilmemektedir. Liman kentini andıran merkez sahilinde kurulu et-balık restoranlarında rıhtıma karşı sabah kahvaltıları, öğle ve akşam yemekleri yemek ayrı bir keyiflidir.

Sizler için oluşturduğumuz kapsamlı Bozcaada Gezi ve Tatil Rehberi sunan web sitemizden en yararlı blog başlıkları;

bozcaada kalesi

Bozcaada Coğrafi Özellikleri

Ada girişinde dev kale, Kilise, cami ve diğer tarihi müzeler ilk akla gelenlerdir. Bozcaada’nın geniş coğrafyasında yer alan üzüm bağlarından sonbaharda hasat edilen Çavuş üzümleri ve şaraplık adakarası üzümleri ile gastronominin çıkış noktası konumunda Türkiye’nin önemli lezzet coğrafyasıdır. Ada genelinde besicilik devam etmektedir. Bahar aylarında semiz hayvanlardan elde edilen inek, koyun ve keçi sütlerinden Ezine peyniri yapılmaktadır. Ada çevresinde yetişen meyve ağaçlarından toplanan doğal üretim meyveler ile organik reçeller lezzetli kahvaltı sofralarının her zaman baş tacı olmaktadır. Çanakkale’nin meşhur kaya domatesi, badem hıyar ve biber üretimi yine ada genelindeki bahçelerde yapılmaktadır. Çalışkan ada halkının yetiştirdiği şefketi bostan ve diğer meze otları ülkemizin dört bir yanına buradan ulaşmaktadır.

Bozcaada Nüfusu ve Demografik Bilgiler

Bozcaada Çanakkale’ye bağlı ilçedir. Türkiye’nin 3. büyük adasıdır. Yerli nüfusu 2020 verilerine göre 3052’dir. Ada nüfusu yaz aylarında 100 katına kadar çıkmaktadır. Ülkemizde köye sahip olmayan tek ilçedir. Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz’dır. Kaymakamı Bahar Kaya Çelik’tir. Alan kodu 0286’dır. Posta kodu 17680’dir. Ada’da PTT yaz kış online hizmet vermektedir. PTT üzerinden kargo, banka ve posta ile internet başvurusu işlemleri yapılmaktadır. Bozcaada’da tek banka şubesi Ziraat Bankası’dır. Ziraat Bankası yaz kış açıktır. Ayrıca Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası ve Vakıfbank ATM’leri 24 saat online hizmet sunmaktadır. Bölgeye Aras, Yurt İçi, MNG ve Sürat kargo şirketleri günlük mobil hizmet sunmaktadır. Adada yerleşik kargo şubesi PTT haricinde yoktur. İlçe’de 1 adet sağlık ocağı ve eczane 24 saat sağlık hizmeti sunmaktadır. Hastane yoktur. Zincir marketlerin şubelerinin olmadığı tek ilçe konumundadır.

Bozcaada Tarihi

Tarihi milattan önce 3000 yıl öncesindeki antik çağlara dayanan adanın ilk adı Leukophrys (Lefkofris) olarak bilinmektedir. Yunan Mitolojisi’nde Tenedos ismi ile anılmıştır. Adanın bohça şeklinde olması sebebi ile Türkçe’de Bohçaada ismi ön plana çıkmış zamanla adını Bozcaada olarak güncellemiştir.

bozcaada-liman

Bozcaada : Tatili, Eğlence Kültürü ve Yemek

Doğal güzelliklerin kültür ve sanatla buluştuğu bir tatil beldesi düşünün rengarenk huzurlu sokaklar, sizleri geçmişe götürecek tarihi yapılar bir o kadar da neşeli sokaklar da tatilin keyfini çıkarmak istemez misiniz? Düşünün ki Bozcaada’nın her sokağı fotoğraf stüdyosu gibidir. Neşeli kahkahaların yükseldiği cıvıl cıvıl meyhaneler sokaklarında çakır keyf olmak, ada mutfaklarının eşsiz lezzetlerini tatmak isteyenler her yıl özellikle burayı tatil için olmasa bile gezip görüp eğlenmek için tercih etmektedirler.

Adayla özdeşleşen bağ bozumu ve birçok etkinlik festivallerinde doyasıya eğlenmek üzüm toplamak ve damaklarınızı şenlendirecek şaraplarından yudumlamak, serin yaz akşamlarında nezih ortamda akşam yemeklerinde eğlenmek isteyenlerin idealdir. Kalabalıklar içerisinde ışıltılı ada sokaklarında dolaşmak hayalini kurduğunuz tatili fazlasıyla size yaşatacaktır. Adaya geldiğinizde iskelede bir çok golf arabasına rastlarsınız eğer aracınız yoksa golf arabası kiralayarak yüklerinizi hafifletebilirsiniz.

Butik Otellerin Bahçelerinde Serpme Sabah Kahvaltısı ve Brunch Keyfi

Çoğunlukla konakladığınız otele göre değişiklik gösterse de sabah kahvaltılarında çeşit çeşit peynirler, el açması gözlemeler, kekikli yumurtalı ekmekler, reçeller, adadan taze toplanan nefis Çanakkale domatesleri, yeşillikleri, üzüm ve şeftali gibi taze meyve çeşitliliği ile sabah kahvaltılarınızın keyfine doyamayacaksınız. Bir çok otel kahvaltı dahil olarak hizmet verdiği için genelde butik otellerin bahçesinde kahvaltı servisleri sunulmaktadır.

Adada Öğle Yemekleri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ada genelinde süpermarketler zincirlerinden herhangi bir şube yoktur. Adada kasapta bir kaç adettir. Et mangal içinde ada geneli uygun değildir. Merkezde bir kaç yerel market vardır. Marketlerden çıkanların ellerinde kraft karton poşetleri görürsünüz çünkü ada genelinde naylon poşet kullanılmamaktadır. Yani kendin pişir kendin ye tarzı apartlar burada yoktur. Öğle yemekleri daha çok brunch ile geçiptirilip akşam üstünden sonra pizza, pide gibi lüks gıda maddeleri restaurantlarda sunulmaktadır.

Akşam Yemeklerinde Rakı, Balık ve Sınırsız Eğlence

Ada rakı balık müdavimlerinin vazgeçilmez uğrak noktasıdır. Bir çok restaurant konuda özellikle sezonda günler öncesinden rezervasyonlu çalışmaktadır. Meze zenginliği, deniz ürünlerinin çeşitliliği ve Ege havasındaki rengarenk restaurantlarında Bozcaada’nın büyülü atmosferine şahitlik edebileceksiniz. Yeni nesil meyhane formatında 90’lar Türkçe pop şarkıları ile nostaljik bir yaz akşamı buradaki eğlence merkezlerinde sizleri beklemektedir.

bozcaada-ya-ulasim

Bozcaada’ya Ulaşım Nasıldır?

Ada konumundan dolayı sadece feribot ve deniz taşıtları ile ulaşım sağlanmaktadır. Yat ve teknesi ile gelmek isteyenler için marina mevcuttur. Ulaşım için feribot iskeleleri Çanakkale merkezden ve Ezine-Geyikli beldesindedir. Geyikli beldesinden Bozcaada‘ya Gestaş yaz kış devamlı sefer yapmaktadır.

Adaya arabalı feribot olduğu için isterseniz aracınızı da götürebilirsiniz. Aracınızı götüreceğiniz zaman gidiş-dönüş bilet almanız yeterlidir. Dönerken bilet aramazsınız sadece feribot sırasına girmeniz yeterlidir çünkü devamlı olarak sefer yapılmaktadır. Feribot saatleri yaz ve kış aylarında farklılık göstermektedir. Adaya feribot ile ücretlendirme yaya yolcu tek kişi 18 TL olup, otomobil(1+7 kişi) 190 TL’dir. Tüm biletler gidiş – dönüş olarak kesilmektedir. Bozcaada merkezinde koylara giden minibüsler merkez haricinde gelen yolcuları istedikleri bölgelere taşımaktadır. İlçe içi minibüs hatları mevcuttur.

  • İstanbul’dan arabayla ulaşabilmek için ise, Tekirdağ üzerinden Çanakkale, Gelibolu ve Ezine-Geyikli güzergahını takip etmek gerekir. İstanbul’dan aynı zamanda hızlı feribot ile alternatif olarak Çanakkale ve devamında aktarmalı geçiş imkanı bulunuyor.
  • İzmir tarafından kendi araçlarıyla gelecek tatilciler Akçay, Ayvalık Ezine üzerinden Geyikli beldesine ulaşım sağlarken, Ankara’dan gelmek isteyen tatilciler, Bursa, Bandırma güzergahı üzerinden Biga sonrada Çanakkale’ye ardından Ezine Geyikli’ye ulaşım sağlanabiliyor.

Aynı zamanda Çanakkale’ye Türkiye’nin pek çok farklı bölgesinden hava yolu ya da kara yolu ile otobüs seferlerini tercih ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bölgeye en yakın hava limanı ise, Çanakkale’de yer alır.

Bozcaada’ya Feribot Saatleri 2024

Her gün Geyikli iskelesinden Bozcaada merkeze düzenlenen karşılıklı feribot saatleri şu şekildedir.

GEYİKLİ’DEN HAREKET BOZCAADA’DAN HAREKET
08:00 07:00
11:00 10:00
15:00 14:00
19:00 18:00

bozcaada-gezilecek-yerler
Rum Mahallesi

Bozcaada’da Gezilecek Yerler ?

Eski Rumlardan kalma tarihi kilisesi, Rum mahallesi ve evleri günümüzde de dokusunu ve yapısını korumaktadır. Her mevsim doğal güzellikleri, Tarihi ve kültürel mirası ile mest eden gelenin tekrar gelmek istediği adamız özellikle yaz aylarında tatilcilerinden büyük beğeni topluyor. Adaya gelip mutlaka yapın ve görün dediğimiz listemizi sizlerle paylaşmak bizleri heyecanlandırıyor. Gelin adada öne çıkan bu eşsiz güzellikleri sizlere yakından tanıtalım.

  • Harika rengarenk Ada sokaklarını keşfetmekle başlayın,
  • Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret edin ve kilisenin yanında meşhur kahveciden kiliseye karşı kahve içip mutlaka ada kurabiyesinden tadın,
  • Bozcaada Kalesi; Görkemli yapısı ile denizden manzarası ile buraya gelen misafirleri karşılamaktadır. Bu kale Venedikliler zamanında kalma olup Osmanlı dönemine kadar adanın korunması için kullanılmaktaydı. Şuanda da bir müze olarak işletilmektedir. Yerel Tarih Müzesi adanın tarihine ışık tutan eserlerle doludur. Merkeze 2 km mesafedeki Sualtı müzesinde dökümanlar, haritalar, deniz kabuğu koleksiyonları yer almaktadır.
  • Şarap fabrikaları; şarap tadımı yapabilir sevdiklerinize ada hatırası götürebilirsiniz,
  • Ayazma Manastırı; çeşmelerinden su içenlerin artık adalı olduğu efsanesine katılıp, büyük çınarların altında dinlenip piknik yapabilirsiniz,
  • Göztepe; adanın en yüksek noktasına çıkıp manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz,
  • Bozcaada Müzesi; içerisinde bağcılık ile ilgili antikalar sergilenmektedir,
  • Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri; gidilip görülmesi ve güneşin batışını izlenmesi gereken eşsiz bir yer. fakat birazcık rüzgarlıdır. Ada’ya gelenlerin patikalı dağ yollarından gittiği Rüzgar Gülleri’nde Gün Batımı manzarası vazgeçilmezler arasındadır. Akşam saatlerinde Bozcaada’ya gelenlerin akın ettiği Günbatımı’na giderken yanınıza katlanır sandalyelerinizi ve içeceklerinizi almayı unutmayın.
  • Ayazma Plajı; adanın en mükemmel plajı ince kum ve berrak denizinde suyun keyfini çıkarın, su biraz soğuk aman dikkat,
  • Akvaryum koyu; mercan renkli berrak denizinde suyun altını keşfederek yüzmek çok keyifli,
  • Sanat Galerileri; Adanın renkli yüzleri resim, seramik, heykel, ahşap, cam, enstelasyon, fotoğraf ve video sergileri ruhunuzu besleyecek,
  • Rum Mahallesi; tarih kokan mahalle de arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşmak tarihi konakların evlerin önünde fotoğraf çektirmek sizleri mest edecektir. Rum Mahallesi’ndeki Meryem Ana Kilisesi’de Venedikliler zamanından kalma olup kapısında 1869 yılı vurgusu vardır.
  • Köprülü Mehmet Paşa Camii; Günümüzde Yalı Camii olarak ibadete açık olan Köprülü Mehmet Paşa Camii Venedikliler zamanından günümüze ibadetler için ev sahipli yapmaktadır.

Bozcaada otelleri
Mauna Otel Önü

2024 Bozcaada Etkinlik Takvimi

Koşular, yarışlar, yarışmalar ve diğer sanat etkinlikleri ile yaz aylarında Bozcaada etkinlilerle dolu bir sezon geçirmektedir. 2022 yazı için Nisan ayı başında kesinleşen etkinlik takvimi şu şekildedir.

MAYIS

  • 27-28 Mayıs Gökyüzü Şenlikleri

HAZİRAN

  • 3-4 Haziran Adidas Yarı Maratonu
  • 17-18 Haziran Yerel Tatlar Festivali

TEMMUZ

  • 1-4 Temmuz Salhane Şarap Tadım Günleri ve Şarap Söyleşileri

AĞUSTOS

  • 6-7 Ağustos Ozanın günü ve Homeros Okumaları
  • 13 Ağustos Bağ Bozumu Turları
  • 25-27 Ağustos Caz Festivali
  • 31 Ağustos-3 Eylül Tiyatro Festivali

EYLÜL

  • 1-2 Eylül Kültür Sanat ve Bağ bozumu Festivali
  • 8-9 Eylül Run the Island

EKİM

  • 11-15 Ekim BİFED-Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali

Bozcaada’da Konaklama İmkanları

Konaklama için daha çok butik otellerin ağırlıklı bir tatil beldesidir. Konaklama fiyatları buna bağlı olarak çevre beldelere göre yüksek gelebilir ancak alınan konaklama hizmetinin kalitesi fiyatla orantılıdır. Konaklama tesislerinin sunduğu kahvaltı hizmeti oldukça iyidir. Kahvaltı dahil Butik otellerde fiyatlar kişi başı 2000 TL, Bozcaada’da pansiyon fiyatları kişi başı 1500 TL’den başlamaktadır. Bağ evlerinde fiyatlar günlük ev kirası olarak değerlendirildiği için bu fiyatlar lüks ihtiyaçlarda dikkate alındığında günlük ev kiralama hizmeti 5000 TL’ye kadar da yükselmektedir. bozcaada otelleri

Genel olarak konaklama merkezi Rum Mahallesi, Türk Mahallesi‘dir. Merkez dışındaki Ayazma bölgesindeki Bağ evleri daha çok kalabalık rahatlığı seven aileler tarafından tercih edilmektedir.. Bozcaada’da ki butik oteller kahvaltı dahil hizmet vermektedir. Tavsiye olarak Merkezde tarihi konaklarda kurulu nezih butik otellerde tatilinizin keyfini sürebilirsiniz.

bozcaada yel degirmenleri

Bozcaada’da Neler Yapılır?

Adanın en popüler koyları ve denize girilen plajları Ayazma plajı ve Akvaryum Koyu’nda denize girebilirsiniz. Butik şaraphanelerde şarap tadımları yapabilir hediyelik şaraplardan alabilirsiniz. Rüzgar güllerinin yer aldığı Polente fenerinde eşsiz gün batımını izleyebilirsiniz. Giderken aracınızda kamp sandalyelerinizi götürmeyi unutmayın. Yaz sonunda bağ bozumları festivaline katılabilirsiniz. Adadaki aşağıda saydığımız gezilecek yerleri bir bir gezebilirsiniz. Akşamları yeni nesil meyhanelerde gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Rum Mahallesi’nin arka kısmında kalan Yel Değirmenlerini ziyaret edip burada fotoğraf çekinebilirsiniz. Sevgilinizle ile Bozcaada’da aşk tazeleyebilir balayı için de planlarınızı buraya ayarlayabilirsiniz.

Bozcaada’da Denize Nerede Girilir?

Merkezinde liman yer aldığı için denize girilemeyen Bozcaada‘da en çok tercih edilen iki koy Akvaryum ve Ayazma Plajı’dır. Diğer koyları görmek için tıklayın.

Ayazma Plajı;

Ayazma tertemiz sığ denizi, altın rengi kumsalı, geniş güneşlenme alanları ile en popüler denize girme alanıdır. Ayazma plajı’na Bozcaada merkezden kalkan servis minibüsleri ile 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Ayrıca ada merkezinde kiralanan scooter motorlar ile Ayazma plajına gidebilirsiniz. Ayazma plajında popüler su sporları da yapılmaktadır. Deniz bisikleti ve jet ski kiralamanız mümkündür.

Akvaryum Koyu;

mermer burnu olarak ta bilinir. Bozcaada’da en çok rağbet gören denize girilecek yerler arasındadır. İsmi gibi adeta akvaryumu andıran su altı zenginlikleri ile bilinen bu koy dalıp denizin renklerine dalmak isteyenler için tercih edilir. Siz siz olun Akvaryum koyununa giderken yanınıza şnorkel ve deniz gözlüğü almayı unutmayın. Çünkü denizin güzelliğinin derinliklerine inmemek için kendinizi tutamayacaksınız.

Meyveli Ada Dondurması ve Dönerken Sevdiklerinize Hediyelikler

Bozcaada’nın meşhur rengarenk dondurması sıcak yaz günlerini serinletirken ve kurabiye çeşitleri akşam üstü rıhtımdaki çay bahçelerinde beş çayınızı tatlandırmaktadır. Dönüş için hem yanınıza hemde sevdiklerinize Meşhur damla sakızlı ve bademli kurabiyelerinden hediye almayı unutmayın.

Bozcaada Tanıtım Videosu

Yorumlar (4)

  1. Avatar alev diyorki:

    Merhaba, Bozcaada’da kamp yapma planımız var ama sanırım ücretsiz kamp yapmak tamamen yasaklanmış adanın her yerinde koylarda vs herhangi bir yere kamp atılmıyormuş, internette de bir net bilgi bulamadık acaba gitsek bir yer bulabilir miyiz ama ücretsiz herhangi bir yere kamp atabilir miyiz bilemedik bilginiz var mı acaba kursak ne olur çadır?

  2. Avatar Gülçin Doğan diyorki:

    06 Ağustos 2023 hayatımızın en berbat gününü yaşadık. Adaya kesinlikle araba ile gidilmemeli. Bozcaada da dönüşte 4 saat feribot bekledik. Gedikli de arabanızı park edin ve yaya olarak yolunuza devam edin.

Yorum yaz