Ceviz Fidanı Dikilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Ceviz Fidanı

Ceviz meyvesi, ülkemizde en çok dikilen ve tüketilen yemişler arasında yer almaktadır. İstenilen verimin alınabilmesi için ceviz fidanı dikimi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur.

dikim

Aşılı ceviz fidanı ne zaman dikilir?

Aşılı chandler ceviz fidanı dikim zamanı Kasım ile Mart ayları arasındaki dönemdir. Açık köklü ceviz fidanları kış aylarında ekilebilirken tüplü ceviz fidanı olarak da bilinen Torbalı ceviz fidanları yılın her döneminde dikilebilmektedir.

fidan

Aşılı Ceviz Fidanı Dikimi Nasıl Olmalıdır?

Açık köklü aşılı ceviz fidanı dikimi sırasında çukur açarken, burgu kullanılmaması daha uygun ve verimli bir seçenek olacaktır. Bunun sebebi burgu kullanılması halinde burguların toprağı tepmesi ve bu durumun toprağı sertleştirirek kök gelişimini  yavaşlatmasıdır. Burgu kullanmak yerine alternatif seçenekler olan kepçe ve kazma ile çukur açılması daha uygun bir tercih olacaktır. Açılan çukurların en az 60 santim olması gerekmektedir. Ayrıca yaklaşık 1,5 – 2 metrelik çukurlar açılarak, çıkartılan toprak güneş altında kurutmaya bırakılarak iyice yanması sağlanmalıdır. Daha sonra güneşin altında yakılan toprak, taban kısmına yanmış hayvan gübresi, az miktarda fosforlu gübre ve üst toprak karıştırılır. Ardından açılmış olan çukur fidan kökü girecek mesafeye kadar bu topraklarla doldurulur. Bu esnada köklerin gübre ile doğrudan temas etmesini önlemek için bir miktar katıksız toprak eklenmelidir. Aşılı ceviz fidanı https://www.fidansec.com/ceviz-fidani-fiyatlari dikimi sırasında gereğinden fazla gübre atılmaması ve çukurun imkanları dahilinde mümkünse yaz döneminde açılması daha uygun olacaktır.

Yorum yaz