Bozcaada Ne Zaman Türk Adası Oldu ?

bozcaada-ne-zaman-turk-adasi-oldu

Ege denizin de yer alan Türkiye’nin 3.büyük adası olan Bozcaada En turistik adamız olması ile de ünlüdür.  Her yıl binlerce turistin akın ettiği ada eskiden Rum adası idi. Şuanda Türkiye Cumhuriyetine ait olan kara parçamızda Rumlardan kalma kilise, evler, konaklar  hala ayaktadır. Tarih kokan Arnavut kaldırımlı Rum mahallesi Rumlardan kalma meyhaneler ve pasta haneler gelen misafirlerin uğrak yerleri arasında olup tatilcilerin de merak ettiği Bozcaada Ne Zaman Türk Adası Oldu ? sorusunu sormadan edemiyorlar..

Bozcaada’yı ilk hangi padişah aldı?

Tarihin her döneminde cazibe merkezi olan Adayı, ilk Fatih Sultan Mehmed zamanında 1455-56’da Osmanlı İmparatorluğu ele geçirmiş, bu tarihten sonra Osmanlılar ve Venedikliler arasında Bozcaada için mücadeleler olmuş ve adanın hakimiyeti zaman zaman Venediklilere geçmiş olsa da 1912 Balkan Harbi yenilgisinin ardından Yunanistan’ın kontrolüne geçmiştir. Birinci Dünya savaşında Çanakkale Boğazı’nı geçmeye çalışan İngilizler, 1916 da Limni, Gökçeada (İmroz) ve Bozcaada’ nın ideal konumundan yararlanmak amacıyla kullanmak için işgal etmiştir. Bozcaada tekrar Türk hakimiyetine geçine kadar zor günler geçirmiştir.

Bozcaada’nın Türkiye’de kalması hangi antlaşma?

Bozcaada Kurtuluş savaşının ardından 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti’ne bırakıldı. Türkler, adayı 20 Eylül 1923 günü teslim aldılar. Lozan Antlaşmasından sonra Yunan kuvvetleri adaları boşalttılar onlarla birlikte dışarıdan gelen Rum göçmenler ve yerli Rumlardan bazıları da Yunanistan’a gittiler. Lozan Antlaşmasına göre Türkiye’ye bırakılan İmroz ve Bozcaada’daki yerli Rumlar, İstanbul Rumları gibi mübadele dışında tutulmuşlardı. Bununla birlikte, Bozcaada Rumlarından bir kısmı Yunan egemenliğinin sona ermesi üzerine Yunanistan’a gitmişti.

Yorum yaz